Mange har prøvet det, men det er stadig umådeligt hårdt at tale om. Når man mister en af sine elskede, så står hele verden stille – ikke bare et sekund. Sorgen kan være svær at snakke om, men det er en vigtig del af sorgprocessen. Derfor dykker Frk. Bla Bla i dag ned i et emne, der skal italesættes – selvom det kan være hårdt.

At sige farvel

Du har måske prøvet det på egen krop og sind. Et telefonopkald, en sms eller andet med meldingen om, at en elsket ikke er her mere. Følelsen er ikke til at beskrive, men sorgen giver en helt naturlig reaktion i kroppen og sindet, der kan udtrykke sig meget forskelligt fra menneske til menneske. Alle mennesker er forskellige, og dermed er vores reaktioner på sorg også vidt forskellige. Nogle vil opleve følelsesmæssige og adfærdsmæssige reaktioner, hvor andre har en mere adfærdsmæssig, kognitiv eller direkte eksistentiel reaktion.

Ifølge Sorgcenter oplever klart de fleste – faktisk hele 80 %, et naturligt sorgforløb, hvor man løbende heler. For denne gruppe vil sorgen udvikle sig over tid og gå ind i forskellige faser, hvor man langsomt accepterer og lærer at håndtere følelsen af sorg. Det betyder dog ikke, at sorgen forsvinder helt. Den rette følelse, duft eller lyd kan vække sorgen igen – selv efter mange år.

Sorgen kan have konsekvenser

De resterende 10-20% af voksne, der mister en elsket, kan have et mere voldsomt sorgforløb. Det afgørende i disse tilfælde er, at personernes sorg ikke bliver mindre og lettere at håndtere over tid. I værste tilfælde kan denne type af komplicerede sorgforløb kan sorgen få konsekvenser. Den kan udvikle

Ræk ud og få hjælp

Tiden efter et tab kan være sværd – uanset hvilken type af sorg man oplever, og hvor længe den varer ved. I denne periode kan mange have godt af at række ud til andre og bede om hjælp. Hjælpen fra familie og gode venner kan være meget vigtig, men i flere henseender kan det også være en god ide at få professionel hjælp.

På den ene side findes der en lang række psykologer og terapeuter, der er specialiseret i at håndtere, rådgive og navigere i forskellige typer af sorg. Som sagt er ingen mennesker ens, og en professionel kan give dig den nødvendige hjælp til at komme videre.

På den anden side er der også et praktisk element i at miste et menneske – særligt hvis det er en tæt relation såsom et nært familiemedlem. Her vil der nemlig også være juridiske processer, hvor Skifteretten skal behandle dødsboet i samarbejde med den efterladte kontaktperson. Her kan man også gøre sig selv en tjeneste ved at søge hjælp. Ligesom det gælder for psykologerne, så er der også en lang række advokater, der netop er specialiseret i processen med dødsbo. Processen kan virke overvældende og uoverskuelig, men med den rette professionelle hjælp er det lettere at komme igennem. Jeg har selv oplevet et tab af en elsket lige her i hjertet af min hjemby Århus. Der hjalp det utroligt meget at finde en dygtig dødsbo advokat i Århus, der var en stor hjælp. Derfor kan jeg kun anbefale, at alle rækker ud og får lige den hjælp, som de