Umiddelbart skulle man ikke tro det, men maling er faktisk lidt af en videnskab, hvis du spørger mig. Der findes både loftsmaling, vægmaling, svanemærket maling, vådrumsmaling og hvad ved jeg, og da jeg skulle male i mit hus, var det ret uoverskueligt for mig at finde ud af, hvilken slags maling jeg skulle bruge. Jeg fik heldigvis masser af hjælp fra malermesteren selv, og derfor jeg har nu lavet en guide i tilfælde af, at der skulle være andre uvidende maleentusiaster som mig derude. Jeg vil starte med at gennemgå loftsmaling.

Loftsmaling

Det siger måske sig selv, men loftsmaling skal bruges, når man skal male loftet. Det anbefales af mange, at man vælger en hvid eller meget lys loftsmaling, da rummet ellers vil synes meget mindre, end det faktisk er, og det er der nok ikke så mange af jer, der er interesserede i. Jeg har selv malet mit loft hvidt, men det er jo en smagssag.

Vægmaling

Ligesom med loftsmaling afslører navnet måske en del, men vægmaling bruges som bekendt til maling af vægge, og det gælder de fleste af slagsen. Er man træt af den klassiske hvide farve på væggen, kan man med fordel vælge en mere farverig maling til sine vægge, og synes man, at det er for voldsomt med farvede vægge i hele huset, kan man også vælge kun at male en enkelt væg eller et enkelt rum med farvet maling. Det giver efter min mening et rigtigt fint resultat, så det kan jeg bestemt anbefale. Man kan godt blive lidt træt af den traditionelle hvide vægmaling.

Her skal man dog huske, at hvis der skal males vægge i køkken og på badeværelset eller i andre rum, hvor der opstår fugt, eller hvor væggene kan blive våde, så skal man male med en bestemt slags vægmaling, nemlig vådrumsmaling, så malingen ikke rådner op, og der opstår svamp og skimmel i rummet. Det er utroligt vigtigt at huske.

Svanemærket maling

Svanemærket maling er for mig en hjertesag. Jeg vil gerne opfordre jer alle til at male med svanemærket maling, hvis det er muligt. Flere og flere testes positive for allergi over for forskellig slags maling, og det kan være utroligt hæmmende for den udsatte at være i et rum med maling på væggene, som man ikke kan tåle. Derfor synes jeg, at alle som udgangspunkt skal vælge svanemærket maling, hvis det vel og mærke er mulig. Svanemærket maling findes både i form af loftsmaling, vægmaling, vådrumsmaling og hvad der ellers findes af maling.